90 Gün Altı Estonya Schengen Vizesi almak isteyenler hangi tip vize için başvuru yapacaklarına karar vermelidir. Bu vize kategorileri arasında Turistik, Aile & Arkadaş Ziyareti, Ticari Vize, Kültürel Vize, Transit Vize olarak birbirinden ayrılmaktadır. Vize ihtiyacı ile Estonya ziyareti amacı arasında bir bağ bulunmalıdır. Bu konuda net karar veremeyenler için en ideal çözüm vize işlemleri konusunda profesyonel kurumlardan yardım almalarıdır. Evraklarda ya da formlarda oluşabilecek hatalar vize başvurusunun reddedilmesine yol açabilir.
Vize Başvuru Nereye Yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde 90 Gün Altı Estonya Schengen Vizesi işlemleri ile yetkili olan kurum Ankara Estonya Büyükelçiliği’dir. Başvuru yapıldıktan sonra büyükelçilik evrakları inceler ve vizenin verilip verilmeyeceğine karar verir. Vize başvuruları için ödenmesi gereken ücretler bulunur. Bu ücretten muaf olan kişiler ise şunlardır;
6 yaşından küçük olanlar,
İlköğretim, üniversite ve yüksek lisans öğrencileri ile onların yanında bulunan eğitimciler,
Avrupa Parlamentosunun 2005/761/EC tavsiyesi kararıyla 28.09.2005 tarihinde yapılan toplantıda alınan karar doğrultusunda bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla bir topluluk içerisinde seyahat eden diğer ülke araştırmacıları,
Kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından eğitim, spor, konferans, kültürel aktiviteler için görevlendirilmiş kişiler ve bu kuruluşların 25 yaş altında olan temsilcileri,
Avrupa Birliği, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenstayn vatandaşlarının birlikte seyahat etmesi ya da seyahat noktalarından birinde bir araya gelmeleri durumunda.
90 Gün Altı Estonya Schengen Vize Başvuru Çeşitleri
Turistik
Aile & Arkadaş Ziyareti
İş ve Fuar Ziyareti
Eğitim, Kültürel ve Sportif Etkinlik Amaçlı Seyahatler
Öğrenci Gezileri
Staj
Tır Şoförü Vizesi
Transit Vize
Vize başvurusu sırasında uçak biletinin alınması zorunlu değildir. Seyahat bilgilerine ait rezervasyonun bulunması ve bu rezervasyona ait belgelerin sunulması yeterlidir. Vizenin kesinleşmesinin ardından bilet satın alınabilir.
Randevu alınmadan yapılan başvurular özel şartlar söz konusu olmadığı sürece kabul edilmez. Bu özel şartlar arasında sağlığı ilgilendiren konular, ölüm gibi durumlar bulunur.
90 Gün Altı Estonya Schengen Vizesi başvurularında parmak izi verilmesi zorunlu bir uygulamadır. Bu uygulama yapılmazsa başvurular kabul edilmez.
Schengen bölgesi ve Estonya sınırları içerisinde 90 gün boyunca kesintisiz dolaşım sağlayan vizeye Schengen vizesi adı verilir. Ancak bu vize ile 90 günden daha uzun sürelerde bu bölgede kalınmaz. Bunun için uzun dönem vizelere başvurmak gerekir.
Estonya Büyükelçiliği ve Konsolosluğu sadece esas gidilecek ülkenin Estonya olması halinde başvuruları kabul eder,
Vizenin kabul edilmeme durumu söz konusu olabilir,
Vize kabul edilmiş olsa bile vize sahibi Schengen ülkelerine seyahat etmek için sınır kontrollerini geçmek zorundadır. Estonya tarafından alınan vize olmasına rağmen diğer ülkeler geçişlerde bu vizeyi kabul etmeyebilir.
Başvurular seyahat başlamadan dört hafta önce yapılmalıdır.
Vize işlemleri özel vizeler hariç 3 ile 5 iş günü arasında sonuçlanır.
Başvurular için en erken süre ise seyahat başlangıcının 3 ay öncesidir.
Başvuru sırasında ek evrak talebinde bulunulabilir.
12 yaşından küçük çocuklar için vasileri başvuruda bulunabilir.
Bilgilerdeki eksiklikler ve sahte belgeler başvuru reddi ile sonuçlanır.
Daha öncesinde Estonya vizesi almamış olan kişiler bütün evraklarını orijinal ve fotokopi olmak üzere iki nüsha halinde dosyalarına eklemelidir.
90 Gün Altı Estonya Schengen Vizesi çeşit olarak Schengen vizesi özelliği taşır. Bu vize için yapılacak başvurularda asıl olan en uzun süre hangi ülkede kalınacağıdır. Eğer bütün ülkelerde aynı zaman dilimi geçirilecekse ilk girilecek olan ülke için vize başvurusu yapmak en idealidir. Ayrıca vizenin onaylanmış olması o ülkeye muhakkak girilebileceği anlamı taşımaz. Sınır kontrolleri sırasında ortaya bir sorun çıkarsa giriş engellenebilir. Estonya vizesi alındığı zaman girilebilecek ülkeler bellidir.Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Estonya, Macaristan,Hollanda, Malta, Polonya, Norveç,Slovakya, Slovenya, İsviçre, İsveç, İspanya, İtalya, Fransa, Belçika, Danimarka, Yunanistan,Almanya, Letonya, İzlanda, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz bu ülkelerdir.
90 Gün Altı Estonya Schengen Vizesi başvuru işlemleri aşamasında önceki başvuruları sırasına Biyometrik işlemi yaptırmış olan kişilerin başvuruya bizzat gitmeleri gerekmez. Ancak daha önce bu işlem yapılmamışsa başvuru aşamasında bu işlemin tamamlanması için gidilmesi zorunludur. Biyometrik işlemini yaptıranlar aracılar aracılığı ile başvurularını tamamlayabilirler.
Başvuru süresi planlanan seyahatten 3 ay öncesinden başlar ve on beş gün öncesine kadar yapılabilir. Ancak başvuru için son on beş günü beklemek yerine biraz daha erken davranmak en mantıklısıdır.
Hangi yaş aralığında olursa olsun başvuru yapılan her birey için başvuru formu doldurmak zorunludur. Reşit olmayan çocuklar için de bu formun doldurulması şarttır. Bu form kişinin kendisi tarafından doldurulabileceği gibi aracı kurumlar tarafından da doldurulabilir.
Estonya mülakat için zorunlu bir tutum içerisinde değildir. Ancak çok gerekli gördüğü takdirde kişileri mülakat için çağırabilir.