90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi ile diğer 27 Schengen üye ülkelerine de seyahat edebilmenize olanak sağlayacaktır ancak dikkat edilmesi gereken öncelik Yunanistan’a giriş yapmak olacaktır. Yunanistan 90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi kişilere altı aylık bir süre içinde 90 güne kadar Schengen bölgesinde kalma imkânı tanımaktadır. Türk vatandaşları eğer diplomatik servis veya özel pasaport sahibi değillerse o zaman bu kişilerin Yunanistan’a gidebilmeleri için vize almaları gereklidir.
90 Gün Altı Belçika Yunanistan Vize Başvuru Çeşitleri
Yunanistan Vizesi Yetki Alanları
Türkiye’nin farklı illerinden gelen vize başvuruları Ankara Yunanistan Büyükelçiliği, İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu, Edirne Yunanistan Başkonsolosluğu ve İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu arasında bölüştürülmüş durumdadır. Yani bu birimlerin yetki alanları farklı illere göre düzenlenmiştir. Yunanistan başvurularında bölge ayrımı yapılmıştır. Konsolosluğun Yetki alanı içerisinde bulunan iller başka illerden başvuru yapamayacaklardır.
Ankara Yunanistan Büyükelçiliği: Aşağıdaki 45 şehirden gelen vize başvurularını Ankara vize başvuru merkezi kabul etmektedir.
Adana, Ardahan, Adıyaman, Ankara, Ağrı, Amasya, Aksaray, Batman, Bitlis, Bilecik, Bingöl, Çorum, Çankırı, Diyarbakır, Eskişehir, Elâzığ, Erzurum, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Hakkâri, Iğdır, Konya, Karaman, Kırşehir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kars, Kilis, Kayseri, Malatya, Muş, Mardin, Mersin, Niğde, Nevşehir, Osmaniye, Sivas, Siirt, Şırnak, Tunceli, Tokat, Şanlıurfa, Van, Yozgat.
İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu: İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu aşağıdaki 12 şehirden gelen başvuruları kabul etmektedir. Bu şehirlerde ikamet eden kişiler gerekli müracaatlarını VFS Global İzmir, Bodrum ve Antalya ofislerine yapabilirler. Ancak vizeyle ilgili olan değerlendirme tamamıyla İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından yapılır.
İzmir, Aydın, Antalya, Afyon, Burdur, Balıkesir, Isparta, Denizli, Muğla, Kütahya, Manisa, Uşak.
Edirne Yunanistan Başkonsolosluğu: Edirne Yunanistan Başkonsolosluğu aşağıdaki üç şehirden gelen müracaatları kabul etmektedir.
Kırklareli, Edirne, Tekirdağ.
İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu: Aşağıdaki yirmi şehirden gelen müracaatları kabul etmektedir.
İstanbul, Artvin, Bursa, Bolu, Bayburt, Düzce, Çanakkale, Gümüşhane, Giresun, Kocaeli, Karabük, Kastamonu, Rize, Ordu, Samsun, Sakarya, Sinop, Yalova, Trabzon, Zonguldak.
Vize ücretinden muaf olanlar:
90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi başvurusu için hazırlanmış olan bir dosyanın tüm evrakları tam olduğunda, bu dosyanın işlemleri bir hafta ile on iş günü arasında tamamlanmaktadır. Bu işlem tamamlanma süresinde posta süreleri dahil değildir. Vize başvurularındaki tamamlanma süresi bu şekilde olsa da kimi zaman başvurularda birtakım aksilikler yaşanabilmekte ve bu süreler değişebilmektedir. Bu nedenle başvuru sahiplerinin tedbir amaçlı olabilecek en erken tarihte vize başvurusunda bulunmalarında yarar vardır.
Afganistan, Suriye, Bangladeş, Sri Lanka, Kongo, Pakistan, Eritre, Nijerya, Etiyopya, İran, Gana ve Irak ülkelerinin vatandaşlarının dosyalarıyla ilgili olarak ek incelemeler yapılır. Yapılan bu ek incelemelerden dolayı bu ülke vatandaşlarının başvurularıyla ilgili işlem tamamlanma süresi 14 iş gününü ya da daha uzun bir süreyi bulabilir. Yunanistan Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu herhangi bir sorun halinde veya gerekli görülen durumlarda başvuru sahipleriyle ek görüşme talebi isteyebilirler. Ayrıca vize başvurularının değerlendirildiği süre boyunca büyükelçiliğin ya da konsolosluğun ilave evrak isteme hakkı da saklı olmaktadır.
Yunanistan’a belirli süreler için giriş hakkı sunan Yunanistan vizesi, Schengen vizesi üzerinden alınan bir vizedir. Bu nedenle alınan vizeyle Schengen ülkeleri 90 gün süreli olmak kaydıyla ziyaret edilebilmektedir. Farklı ülkeleri ziyaret edecek olan kişiler vize başvurularını, ilk olarak hangi ülkeye gideceklerse o ülkenin konsolosluğundan yapmalıdırlar. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biriyse Yunanistan vizesi almış olmanın Yunanistan’a girişi garanti etmediğidir. Çünkü ülke girişlerindeki sorumluluklar sınır güvenliklerinde olmaktadır. Alınan Schengen vizesiyle; Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovakya, Estonya, Slovenya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda, Lüksemburg, İtalya, Litvanya, Letonya ülkeleri ziyaret edilebilmektedir.
İlk defa 90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi başvurusunda bulunacak olan bir kişinin vize başvurusu, kişinin kendisi tarafından yapılmalıdır. Çünkü vize başvurusuna şahsen gidecek olan başvuru sahibinden parmak izi alınacak ve o kişinin biyometrik işlemleri sağlanacaktır. Alınan bu veriler ilgili sistemde saklanmaktadır ve beş yıl süresi boyunca yapılan diğer vize başvurularında geçerli olmaktadır. Eğer kişi daha öncesinde parmak izi vermiş ve biyometrik işlemlerini yaptırmışsa o zaman vize başvurusuna bu kişi kendi de gidebilir ya da başvuru yaptırmak için temsilci de gönderebilir. Kişinin kendisi dışında vize başvurusunda bulunabilecek olanlar; danışmanlık firmaları, tur operatörleri ve çalışan bir kişi için şirket temsilcileridir. Eğer vize başvurusu kişinin kendisi tarafından değil de bir temsilci tarafından yapılıyorsa o zaman firma/acente yetkilendirme yazısı verilmelidir.
Yunanistan’a vizesiz giriş yapabilen kişiler vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilen uyruğa sahip olan kişilerdir. Bu kişilerin Yunanistan’a vizesiz olarak giriş yapabilmeleri 3 ay süresi için geçerlidir. Aşağıdaki ülkeler dışında kalan tüm ülkelerin vatandaşları Yunanistan’a giriş yapmak için vize almak durumundadırlar.
AB Vatandaşları, Antigua & Barbuda, Arnavutluk, Avustralya, Andorra, Arjantin, ABD, Barbados, Bahamalar, Bosna Hersek, Brunei, Brezilya, El Salvador, Güney Kore, Guatemala Cumhuriyeti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong SAR pasaportları (Özel Yönetim Bölgesi), Hong Kong BNO sahipleri (Yurt dışında İngiliz vatandaşlığı), İspanya, İsrail, İsviçre, Japonya, Karadağ, Kosta Rika, Kanada, Monako, Makedonya, Meksika, Malezya, Mauritius, Nikaragua, Paraguay, Panama, Singapur, San Marino Cumhuriyeti, Seyşeller, Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Sırbistan, Şili, Vatikan, Tayvan, Uruguay, Yeni Zelanda, Venezuela.
Yukarıdaki listede yer alan vatandaşlarla ilgili olarak birkaç istisnai durum söz konusudur. Bunlar:
Vize giriş sayısı, bir kişinin Schengen bölgesine kaç defa giriş-çıkış yapabileceğini gösteren sayıdır. Yunanistan vizesi de bir Schengen vizesidir ve bu nedenle vize giriş sayısı önemlidir. Tek girişli vize sahipleri Schengen bölgesine birden fazla giriş yapamazlar. Yani bu kişiler tek bir seyahatte Schengen bölgesinden ayrıldıktan sonra tekrar Schengen bölgesine giriş yapamazlar.
Schengen bölgesine birden fazla giriş-çıkış yapmak isteyen kişilerse çok girişli vizeye başvurmalıdırlar. Çünkü çok girişli vizeler kişilere vize geçerlilik süresi boyunca, tek bir seyahatte Schengen alanında birçok defa giriş-çıkış yapma olanağı sunarlar.
90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi başvurusu redde uğrayan biri istediği bir anda yeniden vize başvurusunda bulunabilmektedir. Yapılan her yeni başvuru kendi içinde değerlendirilir ve bir önceki vize başvurusunun reddinden etkilenmez. Bir önceki başvurunun reddi yeni başvurunun da reddine yol açmaz. Ancak kişilerin reddedilen vize başvurusundan sonra vize başvuru şartlarında bir değişiklik meydana gelmemiş olması muhtemelen yeni vize başvurusunun da reddedilme ihtimalini yükseltir. Çünkü şartlarda bir değişiklik yoktur ve bu durum vize için karar veren yetkili makamlarca da böyle algılanır. Benzer şekilde reddedilen başvurunun neden reddedildiğinin bilinmemesi de yeni yapılacak olan başvuru için şartların değişmeyeceği anlamı taşır. Tabi bu söylenenler yüksek ihtimal dahilindedir. Yani bununla ilgili bir kesinlik söz konusu değildir. Her başvurunun kendi içinde değerlendirileceği, sahte evrak kullanılmadığı sürece bir önceki başvurunun reddedilmiş olmasının yeni başvurunun otomatik olarak reddine neden olmayacağı unutulmamalıdır.
90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi başvurusu esnasında kişilerin uçak biletlerini sunma zorunlulukları yoktur. Yani vize düzenlenmeden uça bileti almak mecburi değildir. Başvuru esnasında seyahat rezervasyonunun ya da rezervasyon yapılan web sitesinin çıktısını sunmak yeterli olmaktadır. Kişiler uçak biletlerini vize onayından önce alacaklarsa o zaman havayolunun uçak bileti iptal politikalarına dikkat etmelidirler. Her ihtimale karşı uçak bileti iptal koşullarının bilinmesi başvuru sahiplerine fayda sağlayacaktır.
90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi başvuruları randevu alınmadan yapılmamalıdır. Çünkü randevusuz yapılan vize başvuruları asla kabul edilmez. Sadece sağlık, ölüm gibi oldukça önemli konularda randevu alınmadan başvuru yapılabilmektedir. Bu gibi elzem durumlar dışında uçak bileti yanacak, vize işlemleri seyahate kadar yetişmeyecek veya buna benzer mazeretler vize başvurularının randevusuz yapılmasını mümkün kılmamaktadır.
Vize başvurularında parmak izi vermek mecburidir. Yunanistan vizesi için başvuruda bulunacak olan herkes parmak izi vermelidir.
Schengen vizesi, Schengen bölge ülkelerine giriş yapılabilmesi için verilen bir vizedir. Schengen alanının parçası olanlar tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Yabancı ülke vatandaşları, Schengen bölge ülkelerine gitmek istediklerinde Schengen vizesi almak durumundadırlar. Bu vize Schengen bölgesine tek seyahatte en fazla 90 güne kadar kalış hakkı tanır. 90 günden daha fazla süreyle Schengen bölgesinde kalmak isteyenler, vize başvurularını uzun dönem vize türlerine yapmalıdırlar.
Vize başvurusunda bulunmak isteyenler bu işlem için Yunanistan vize başvuru merkezini ziyaret edeceklerse, o zaman bu kişilerin mutlaka randevu almaları gereklidir. Daha öncesinde biyometrik işlemlerini yaptırmış olan başvuru sahipleri alınan randevuya kendileri gitmek zorunda değillerdir. Bu kişiler adına gerekli olan vize başvuru işlemlerini firmamız yürütebilir. Başvuru sahipleri bununla ilgili firmamızla iletişim kurabilirler. Ancak biyometrik işlem yaptırmamış olan kişilerin, bu işlemleri yaptırabilmeleri için alınan randevuya kendilerinin gitmesi gerekir.
Gerçekleştirilmesi planlanan seyahatin üç ay öncesinden itibaren vize başvuru işlemleri yapılabilmektedir. En geç başvuru yapılacak zamansa seyahate 15 gün kaladır. Başvuru süreci birtakım nedenlerden dolayı uzayabilen bir süreçtir. Başvuru sahiplerinin bu ihtimali göz önüne alarak olabilecek en erken tarihte vize başvurusunda bulunmaları, onların yararına olacaktır.
Her başvuru sahibi, vize başvuru formunu doldurmak zorundadır. Başvuru formunun dikkatli bir şekilde ve gerçek bilgiler beyan edilerek doldurulması gereklidir. Bu alanda zorluk çeken adaylar firmamızın başvuru formu doldurma hizmetinden faydalanabilirler.
90 gün altı Yunanistan Schengen vizesi başvurusunda bulunan herkes reşit olmayan çocukları için de ayrı birer başvuruda bulunmak durumundadır. Ayrı bir başvuru yapılması evrakların da ayrı bir şekilde hazırlanmasını gerektirir. Yani reşit olmayan çocukların başvurusu ayrı yapılmalı, evrakları da ayrı bir şekilde hazırlanmalıdır.
Başvuru sahiplerinin Yunanistan Büyükelçiliği’ne / Konsolosluğu’na normal şartlar altında mülakat için gitmelerine gerek yoktur. Ancak başvuru sahipleri için gerekli görülmesi durumunda mülakat talebinde bulunulabilir. Eğer büyükelçilikten ya da konsolosluktan böyle bir talep gelirse o zaman başvuru sahiplerinin Yunanistan Büyükelçiliği’ne / Konsolosluğu’na mülakat için gitmeleri gereklidir.