Genel Bilgiler

Önemli Uyarı: Lüksemburg vize başvurunuz hakkında bilgi Online Randevu hakkında ücretsiz danışma hattımızı arayınız. Randevu: 0850 885 25 21

TRA.Pasaport kısa dönem Lüksemburg vize başvuru işlemlerini ve oturum izinlerini yürütebileceğiniz vize başvuru merkezidir. Lüksemburg vizesine başvuruda bulunmadan önce ziyaret amacınızı net bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Firmamız vize başvuru sürecinde size yardımcı olacaktır. Ancak vize kategorinizin seçimi noktasında başvuru sahiplerine tavsiyelerde bulunma veya rehberlik yapma konusunda yetkisi bulunmaktadır. TRA.Pasaport görevi iş takibi ve danışmanlık olduğundan başvuru süreci ve vize onaylanma süreci tamamıyla Lüksemburg Büyükelçiliğinin inisiyatifindedir.

Başvuru Adımları

Başvuru yapmadan önce ziyaret amacının net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bu konuda size sunduğumuz danışmanlık hizmetiyle yardımcı olabiliriz. Ziyaret amacının netleştirilmesiyle beraber, bu kategoriye ait evrakları hazırlamanız gerekecektir. Konsolosluk randevusu alınmasının ardından hazırlamış olduğunuz evraklarınızla birlikte firmamız üzerinden başvurularınızı takip edebilirsiniz. Eğer daha önce biyometri işlemi (parmak izi) vermişsen, firmamız sizin adınıza işlemlerinizi konsolosluğa gelmeden de yürütebilmektedir. Dosya teslimi, biyometri işleminin gerçekleştirilmesi ve vize ücretinin yatırılmasının ardından vize başvuru süreciniz tamamlanmış olacaktır.

Biyometri İşlemi

VIS (Vize Bilgi Sistemi) ilk olarak Ekim 2011 senesinde Kuzey Afrika’da kullanılmaya başlanmış ve kısa bir süre içerisinde dünya genelindeki AB Schengen ülkelerinin konsolosluk ve elçiliklerinde yaygınlaşmıştır. 23.09.2014 tarihinden itibaren VIS Türkiye’de de kullanılmaya başlamıştır. VIS’in amacı vize başvuru sürecini ve sınır kontrol prosedürlerini mümkün olduğunca basitleştirmek ve bununla beraber belge sahteciliği ve kimlik hırsızlığı gibi yasal olmayan durumların önüne geçmektir.

VIS (Very Information System) altında tüm pasaport türleri için zorunlu parmak izi bulunmaktadır. Konsolosluk birimleri tüm vize başvuru sahiplerinden biyometrik veri almak zorundadırlar. Biyometrik veri 10 parmak izi ve 1 adet fotoğrafın çekilmesiyle sağlanmaktadır. Buna istinaden daha önce biyometrik veri vermemiş olan kişilerin başvuru için alınan randevuya şahsen gelmesi gerekmektedir. Alınan biyometrik veriler 5 sene süresince VIS veri tabanında saklanmaktadır. Bir kere biyometri işlemi yaptıran kişiler 5 sene içerisinde alacakları vizelerde tekrar bu işlemi yaptırmak zorunda değildirler.

Aşağıda belirtilen başvuru sahipleri parmak izi verme zorunluluğundan muaftırlar. Ancak şahsen başvuru gerçekleştirmek zorundadırlar.

  • 12 yaşın altındaki çocuklar,
  • Parmak izinin alınması fiziksel olarak imkansız olan kişiler,

10 parmaktan az sayıdaki parmağın parmak izinin alınabilmesi söz konusuysa maksimum sayıdaki parmak izi alınmaktadır. Parmak izinin alınması durumu geçici olarak sağlanamıyorsa, başvuru sahipleri bir sonraki başvurularında parmak izi verilerini kaydettireceklerdir. Lüksemburg Büyükelçiliği parmak izinin alınamamasının sebebinin açıklanmasını isteme hakkına sahiptir. Tüm üye ülkeler biyometri alımı esnasında çıkabilecek olan zorluklarda başvuru sahibinin itibarını garanti edecek uygun prosedürlerin varlığından emin olmalıdırlar.

  • Ülke veya hükümet liderleri ve ulusal yönetim üyeleri ve onlarla beraber seyahat eden eşleri,
  • Üye ülkelerin hükümetleri ya da uluslararası organizasyonlar tarafından resmi bir sebeple davet edilen ülkelerin delegeleri,
  • Hükümdarlar ve kraliyet ailesinin birinci dereceden üyeleri, üye ülke hükümetleri ya da uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettiği zamanlarda biyometri işleminden muaftırlar.

Biyometri İşlemi Nasıl Yapılır?

Biyometri işlemi hızlı gerçekleşen, gizlilik çerçevesinde ve aralıksız yapılan bir işlemdir. Dijital bir parmak tarayıcısıyla başvuru sahibinin 10 parmağının parmak izi taraması yapılır. Ülke temsilcilikleri eğer gerekli görürlerse canlı dijital bir fotoğraf başvuru esnasında çekilecektir. Bazı ülke temsilcilikleri elektronik imza da istemektedirler.

Biyometri işlemi yaptırmaya gelecek olan kişilerin parmak uçlarında herhangi bir şekilde süs (kına vb.), yıpranma ya da farklı başka işaretler olmadığından ve çekilecek olan fotoğraf için yüzde bulunan yaraların ya da kesiklerin iyileşmiş veya kaybolmuş olduğundan emin olmaları gerekmektedir. Bu tür durumlar uygun bir parmak izi taraması yapılmasını ya da fotoğraf çekimini engelleyebilirler. Biyometrik fotoğraf için saçların gözleri kapatmaması ya da yüzü, saçı veya boynu kapatacak şapka veya şal takılmaması gerekmektedir.

Eğer başvuru sahibi dini bir sebeple başını ya da boynunu kapatacak türde bir aksesuar takıyorsa, yüzünün kaşlarının üstünden çene altına kadar yanaklar açık kalacak biçimde görünmesine dikkat etmelidir. Eğer mümkünse başörtüsü takan başvuru sahibi iki kulağını da göstermelidir. Fotoğraf çekimi esnasında gözlüklerin de çıkarılması gerekmektedir.

Parmak uçları kesik ya da hasarlı olan kişiler vize başvurularını rahatsızlıkları iyileştikten sonra gerçekleştirmelidirler. Fiziksel açıdan parmak izi taraması veremeyecek olan kişilerin, bu sebeplerini destekleyen bir tıbbi rapor göstermeleri gerekmektedir.

Kimler Biyometri İşlemi İçin Başvurmalıdırlar?

Avrupa Ekonomi Bölgesi dışında Schengen ülkelerine seyahat edecek olan yabancı vatandaşlar biyometri işlemi için başvuruda bulunmalıdırlar.

Biyometri İşlemi Nerede Yapılmaktadır?

Biyometri işlemleri vize başvuru merkezlerinde yapılabilmektedir.

Biyometri İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?

Biyometri alma işlemi 10 dakika kadar süren bir işlemdir. Verilerin kontrolü esnasında ufak beklemeler söz konusu olabilir.

Vize Ücretinden Muaf Olan Başvuru Sahipleri

  • 6 yaşından daha küçük olan çocuklar,
  • Eğitim ya da araştırma amacıyla seyahat eden ilköğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve onların beraberindeki öğretmenleri,
  • Beraber seyahat eden veya seyahat sırasında bir araya gelecek olan AB, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre vatandaşlarının akrabaları,
  • Kar amacı gütmeyen örgütlerin düzenlediği seminer, sportif faaliyetler, konferans, kültürel faaliyetler ya da eğitim aktivitelerine katılan ve yine kar amacı gütmeyen örgütlerin 25 yaş ve altındaki temsilcileri,
  • Bilimsel araştırma yapmak amacıyla topluluk içerisinde seyahat eden, üçüncü ülkelerden olan araştırmacılara üye devletler tarafından tek tip vize verilmesini sağlamayı hedefleyen Avrupa Parlamentosu’nun 2005/761/EC sayılı tavsiye kararıyla 28.09.2005 tarihli konsey toplantısında belirlenen şekilde, bilimsel araştırma yapmak amacıyla seyahat eden üçüncü ülkeden araştırmacılar vize ücretinden muaftırlar.

Lüksemburg Vize Başvurularında İşlem Süresi Ne Kadardır?

Tüm evrakları tamamlanmış olan bir dosyanın işlemlerinin tamamlanma süresi posta süreleri hariç 1 hafta ile 10 iş günü arasında gerçekleşmektedir. Ancak vize işlemlerinde yaşanabilecek her türlü aksiliğin göz önünde bulundurularak başvuru süresinin ayarlanması ve mümkün olan en erken tarihte başvurunun gerçekleştirmesi seyahat planlarınızda oluşabilecek bir aksaklığı önlemesi açısından önemlidir. Afganistan, Suriye, Bangladeş, Sri Lanka, Kongo, Pakistan, Eritriya, Nijerya, Etiyopya, İran, Gana, Irak ülkelerinin vatandaşları için yapılacak ek incelemelerden dolayı işlem süresi 14 iş günü ve üzerinde gerçekleşebilir. Lüksemburg Büyükelçiliği ve konsolosluğu başvuru sahipleriyle herhangi bir soru halinde ek görüşme talep edebilir. Lüksemburg Büyükelçiliği ve konsolosluğu başvuru değerlendirme süresince ek evrak talep etme hakkını saklı tutmaktadır.

Lüksemburg Konsolosluğundan Alınan Vize Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Lüksemburg Konsolosluğundan alınan giriş vizesi belirli bir süre için Lüksemburg’a girişlerde geçerli olmaktadır. Lüksemburg vize başvurusu Schengen vizesi üzerinden yapıldığı için bu vizeyle tüm Schengen ülkelerine 90 gün süreyle seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Ancak vize başvurunuzu ilk giriş yapacağınız ülkenin konsolosluğuna gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Lüksemburg konsolosluğundan giriş vizesi almış olmanız, Lüksemburg’a girişinizi garanti etmez. Girişler her durumda sınır güvenliğinin sorumluluğundadır. Alacağınız Schengen vizesiyle aşağıda bulunan ülkeleri ziyaret edebilirsiniz.

Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovakya, Estonya, Slovenya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda, Lüksemburg, İtalya, Litvanya, Letonya.

Vize Başvuruları Şahsen Mi Yapılmalıdır?

İlk kez bir Schengen ülkesine vize alacak olan kişilerin biyometrik işlemi / parmak izinin alınabilmesi için başvuruya şahsen gitmesi gerekmektedir. Biyometrik işlemi bir kez yapıldığında 5 sene süresi içerisinde alınan tüm vizelerde geçerli olacaktır. Parmak izi işleminin haricinde vize başvurusu aşağıdakiler tarafından gerçekleştirilebilir:

  • Başvuru sahibinin kendisi,
  • Danışmanlık firmaları,
  • Tur operatörleri,
  • Çalışanlar için şirket temsilcileri. (İş ziyaretleri için)

Başvuru bir temsilci tarafından gerçekleştiriliyorsa, acente / firma yetkilendirme yazısı verilmelidir.

Lüksemburg’a Vizesiz Giriş Yapabilen Kişiler?

Aşağıdaki listede bulunan uyruğa sahip olan kişiler 3 ay (90 gün) süresince Lüksemburg’a vize almadan giriş yapabilirler. Bu ülkelerin haricindeki tüm ülke vatandaşlarının Lüksemburg’a giriş yapabilmek için vize almaları zorunludur.

AB Vatandaşları, Antigua & Barbuda, Arnavutluk, Avustralya, Andorra, Arjantin, ABD, Barbados, Bahamalar, Bosna Hersek, Brunei,Brezilya, El Savador, Güney Kore, Guatemala Cumhuriyeti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong SAR pasaportlari (Özel Yönetim Bölgesi),Hong Kong BNO sahipleri (Yurt dışında İngiliz vatandaşlığı),İspanya, İsrail, İsviçre, Japonya, Karadağ, Kostarika, Kanada, Monako, Makedonya, Meksika, Malezya, Mauritius, Nikaragua, Paragua, Panama, Singapur, San Marino Cumhuriyeti, Seyşeller, Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Sırbistan, Şili, Vatikan, Tayvan, Uruguay, Yeni Zelanda, Venezuela.

  • Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Makedonya vatandaşlarına prensipte vize gerekli değildir. Henüz biyometrik pasaporta sahip olmayan kişiler bu durumda düşük bir ücretle vizeye tabidirler.
  • Tayvan vatandaşlarının kimlik kartları pasaportlarıyla birlikteyse 11.01.2011 tarihinden itibaren vize almaları gerekmektedir.

Tek Girişli Vize ve Çok Girişli Vize Nedir?

Lüksemburg için alınan vize bir Schengen vizesidir. Giriş sayıları bir kişinin Schengen bölgesine kaç defa giriş yapacağını gösterir. Tek girişli vize ile seyahat eden kişiler birkaç Schengen ülkesine tek seyahatte giriş gerçekleştirebilirler.  Tek girişli vizeye sahip olan kişiler Schengen bölgesinden ayrıldıkları takdirde tekrar bu bölgeye giriş yapamazlar.

Birden fazla kez Schengen bölgesine giriş çıkış yapacak olan kişilerin çok girişli vizeye başvurmaları gerekmektedir. Çok girişli vizelerde vizenin geçerli olduğu süre boyunca Schengen alanına birçok kez giriş – çıkış gerçekleştirilebilir.

Vize Başvurusu Reddedilenler Tekrar Ne Zaman Başvuruda Bulunabilir?

Vize başvurusu reddedilen bir kişi herhangi bir zamanda tekrar vize başvurusunda bulunabilir. Her başvuru kendi koşullarına göre değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Ancak son reddedilmenizden sonra koşullarınızda herhangi bir değişiklik yok ise ya da reddedilme nedenlerini tespit edemiyorsanız muhtemelen başvurunuz tekrar reddedilecektir. Başvuru aşamasında sahte belge kullanmadığınız sürece, bir önceki vize başvurunuzun reddedilmiş olması sonraki başvuruların kendiliğinden reddedileceği anlamını taşımamaktadır. Başvurusu reddedilen kişiler tekrar başvuru yapmaları halinde tüm başvuru süreci baştan sona yeniden yapılmalıdır.

Uçak Bileti Vize Düzenlenmeden Satın Alınmalı Mıdır?

Uçak biletlerinin vizeler onaylanmadan satın alınması zorunlu değildir. Sadece seyahat rezervasyonu veya rezervasyon gerçekleştirilen web sitesinin çıktısını sunmanız vize başvuru aşamasında yeterli olacaktır. Vize onaylanmadan uçak bileti satın almak isteyen kişilerin havayolunun uçak bileti iptal politikasını kontrol etmesi önerilmektedir.

Randevu alınmadan başvuru yapılabilir mi?

Randevusuz başvurular kesinlikle kabul edilmemektedir. Ancak sağlık, ölüm gibi elzem durumlarda randevusuz başvurular kabul edilebilmektedir. Uçak bileti satın aldım vizem yetişmeyecek gibi mazeretler kabul edilmemektedir.

Parmak izi verilmesi zorunlu mudur?

Evet. Lüksemburg vize başvurusunda bulunacak her kişi her başvurusunda parmak izi verme zorunluluğu vardır.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi yabancı ülke vatandaşlarının Lüksemburg ve Schengen Bölgesinde bulunan diğer ülkeleri sınırlı sürelerle ziyaret edebilmesine olanak sağlamak için düzenlenen bir vizedir. Schengen vizesi ile tek bir seferde 90 günden daha uzun sürelerde Schengen bölgesinde kalınamaz. Eğer Schengen bölgesinde uzun süre kalmayı planlıyorsanız uzun dönem vizeye başvurmanız gerekmektedir.

Vize Başvurusu gerçekleştirmek İçin Lüksemburg Vize Başvuru Merkezinden Randevu Almak Gerekli Midir?

Vize başvuru işlemleri için Lüksemburg vize başvuru merkezini ziyaret etmeyi planlıyorsanız randevu almanız gerekmektedir. Daha önce Biyometrik işlemi yaptırmış olan kişilerin randevuya kendilerinin gitmesine gerek yoktur. Sizin adınıza firmamız  başvuru işlemlerinizi yürütebilir. Ancak daha önce Biyometrik işlemi gerçekleştirmemiş olan kişilerin bu işlemi gerçekleştirmek için randevuya gitmeleri gerekmektedir. Randevu için firmamızla iletişim kurun.

Başvuru Ne Kadar Süre Önce Yapılmalıdır?

Vize başvuru işlemleri ilgili ziyaretten üç ay öncesine kadar yapılabilmektedir. Ziyaretinize 15 gün kalana kadar vize başvurusu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda başvuru sürecinin uzayabileceği göz önünde bulundurularak en erken tarihte başvurunun yapılması önerilmektedir.

Vize Başvuru Formunu Doldurmak Zorunda Mıyım?

Her başvuru sahibi, ister reşit olsun, ister olmasın başvuru formunu doldurmak zorundadır. Başvuru formunu doldurmakta zorlanan adaylar için firmamız başvuru formu doldurma hizmeti sunmaktadır.

Reşit Olmayan Çocuğuyla Seyahat Eden Kişiler Onlar İçin Ayrı Evrak Hazırlamak Zorunda Mıdır?

Her başvuru sahibi reşit olmayan çocukları için de ayrı bir başvuru gerçekleştirmeli ve onlar için de gerekli olan evrakları hazırlamalıdır.

Lüksemburg Büyükelçiliğine / Konsolosluğuna Mülakat İçin Gitmek Zorunlu Mudur?

Lüksemburg Büyükelçiliğine / Konsolosluğuna normal şartlarda mülakat için gitmek zorunda değilsiniz. Ancak Lüksemburg Büyükelçiliğine / Konsolosluğunun sizden mülakat talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda mülakata gitmeniz gerekebilmektedir.

Turuncu Halı Uygulaması Nedir?

Lüksemburg Devleti tarafından Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ekonomik ilişkileri desteklemek amacıyla başlatılan Turuncu halı uygulamasıyla her iki ülkede ticaret ile uğraşan firmalara daha kolay vize politikası sunulmaktadır.

Bu uygulama Lüksemburg’yı düzenli olarak seyahat etmesi gereken firmaların çalışanları ya da Lüksemburg ile önemli iş birliği kurmuş olan kurumlar için kolaylaştırılmış bir vize prosedürü içermektedir. Turuncu halı uygulamasının avantajları;

  • Başvuru sahipleri her beş yılda bir biyometrik bilgilerini yenilemenin haricinde vize için şahsen başvuruda bulunma zorunluluğu taşımazlar.
  • Başvuru sahiplerinden onaylanmış uçak rezervasyonu, otel rezervasyonu, seyahat sigortası ve finansal durumuna dair belgeleri sunmaları istenmez.
  • Başvuru sahiplerine ilk vize başvurularında 1 yıllık daha sonraki vize başvurularında 5 yıllık vize verilmektedir.
  • Başvuru sahiplerinin vizeleri 3 iş günü içerisinde çıkarılmaktadır.

Turuncu Halı uygulamasına katılım için aşağıdaki uygunluk kriterleri aranmaktadır;

  • Türkiye iştirakli Lüksemburg şirketi ya da Lüksemburg iştirakli Türk şirketi olmak,
  • Lüksemburg’da bulunan bir firmayla uzun sürelere dayanan ve önemli ticari ilişkileri bulunan bir Türk firması olmak,
  • Çalışanları Lüksemburg’yı düzenli olarak seyahat eden Türk firmaları,
  • İyi bir vize ve ticari kayda sahip olan firmalar.

Turuncu halı uygulamasına başvuruda bulunabilmek için, başvuru formunu doldurmak ve başvuru formunda belirtilen belgeleri eksiksiz olarak tamamlamak gerekmektedir. Bu değerlendirme süreci 2 ile 4 hafta arasında sürmektedir. Aşağıda bulunan evraklarla başvuru işlemi gerçekleştirilebilir.

  • Şirket antetli kağıdına hazırlanacak yazı,
  • Şirket hakkında genel bilgi,
  • Seyahatler süresince doğabilecek olan yol, konaklama ve diğer tüm masrafların şirket tarafından üstlenildiğini beyan eden teminat yazısı,
  • Şirketin uygunluk kriterlerini karşıladığına dair belge,
  • Şirketin Türkiye’deki ticari sicil kaydı,
  • Lüksemburg’ya seyahat etmesi planlanan şirket çalışanlarının listesi,

Liste her 6 ayda bir güncellenmelidir.

  • Niyet mektubunu imzalama yetkisine sahip olan kişinin imza örneğiyle birlikte üzerinde yetkili kişinin imzasının yer aldığı, pasaport veya kimlik kartının fotokopisi.

Örnek imzanın her 6 ayda bir güncellenmesi gerekmektedir.

Turuncu halı uygulamasına kabul edilme tamamen elçilik veya konsolosluk onayına tabiidir. Kabul edilen firmalar, Turuncu Halı kolaylığıyla bundan sonraki vize başvurularını gerçekleştirebilirler.