Polonya Vizesi

Önemli Uyarı: Polonya vize başvurunuz hakkında bilgi Online Randevu hakkında ücretsiz danışma hattımızı arayınız. 0850 885 25 21

Vize başvurusu gerçekleştirebilmek için öncelikle vize kategorisinin belirlenmesi gerekmektedir. Başvuru sahibi tarafından belirlenecek olan vize kategorisi, Polonya’ya seyahat amacına dayanmalı ve hangi kategorinin seçileceği başvuru sahibinin kendisi tarafından belirlenmelidir. TRA.Pasaport bu konuda başvuru sahiplerine destek vermektedir. Doğru vize kategorisi tercihi için firmamızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Polonya’yı kısa bir süre için ziyaret etmeyi planlayan kişilerin Polonya Büyükelçiliğinden veya Polonya Başkonsolosluğundan Schengen vizesi alması gerekmektedir. Aşağıdaki kişiler Türkiye’deki Polonya diplomatik temsilciliklerinden vize başvurusunda bulunabilir:

  • Türk vatandaşları,
  • Türkiye’de yaşamakta olan üçüncü ülkelerin vatandaşları,
  • Yasal olarak Türkiye’de bulunan ancak ikametleri Türkiye’de olmayan üçüncü ülkelerin vatandaşları.

Bu durumdaki kişiler başvurularını Türkiye’den yapmalarının yeterli gerekçelerini sunmalıdırlar. Pasaportlarında da Türkiye’ye giriş kaşesi bulunmalıdır.

Polonya Vize Yetki Bölgesi

Polonya İstanbul Başkonsolosluğu: Polonya vize başvuru işlemlerinde yetki bölgesi tanımlaması bulunmaktadır. Muğla, Aydın, İzmir, Uşak, Manisa, Kütahya, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Sakarya, Çanakkale, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden başvuruda bulunacak olan kişiler.

Polonya Ankara Büyükelçiliği: Diğer tüm illerden başvuruda bulunacak olan kişiler Polonya Ankara Büyükelçiliğinin yetki alanı dâhildirler.

Vize Ücretinden Muaf Olan Başvuru Sahipleri

13.07.2009 tarihinde Avrupa Parlamentosu ve konseyi tarafından yayınlanmış olan vizelerle ilgili bildiri uyarınca aşağıdaki kategorilerden herhangi birine sahip olan kişiler vize ücretinden muaftırlar;

  • 6 yaşından küçük olan çocuklar,
  • Eğitim – öğretim amacıyla seyahat eden ilkokul, lise, üniversite ve yüksek lisans öğrencileri ve onlara eşlik eden öğretmenleri,
  • 28.09.2005 Avrupa Parlamentosu ve konseyi kararında tanımlanan kısa süreli vize uygulaması üye devletler tarafından kolaylaştırılacak olan, üçüncü dünya ülkelerinden bilimsel araştırmalar amacıyla seyahat eden kişiler,
  • Kar amacı gütmeyen organizasyonlarca düzenlenen konferans, seminer, sportif faaliyetler, kültürel faaliyetler veya eğitim faaliyetlerine katılan 25 yaş altında amaçsız organizasyon temsilcileri.

Polonya Vize Başvurularında İşlem Süresi Ne Kadardır?

Tüm evrakları tamamlanmış olan bir dosyanın işlemlerinin tamamlanma süresi posta süreleri hariç 1 hafta ile 10 iş günü arasında gerçekleşmektedir. Ancak vize işlemlerinde yaşanabilecek her türlü aksiliğin göz önünde bulundurularak başvuru süresinin ayarlanması ve mümkün olan en erken tarihte başvurunun gerçekleştirmesi seyahat planlarınızda oluşabilecek bir aksaklığı önlemesi açısından önemlidir. Afganistan, Suriye, Bangladeş, Sri Lanka, Kongo, Pakistan, Eritriya, Nijerya, Etiyopya, İran, Gana, Irak ülkelerinin vatandaşları için yapılacak ek incelemelerden dolayı işlem süresi 14 iş günü ve üzerinde gerçekleşebilir. Polonya Büyükelçiliği ve konsolosluğu başvuru sahipleriyle herhangi bir soru halinde ek görüşme talep edebilir. Polonya Büyükelçiliği ve konsolosluğu başvuru değerlendirme süresince ek evrak talep etme hakkını saklı tutmaktadır.

Polonya Konsolosluğundan Alınan Vize Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Polonya Konsolosluğundan alınan giriş vizesi belirli bir süre için Polonya’ya girişlerde geçerli olmaktadır. Polonya vize başvurusu Schengen vizesi üzerinden yapıldığı için bu vizeyle tüm Schengen ülkelerine 90 gün süreyle seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Ancak vize başvurunuzu ilk giriş yapacağınız ülkenin konsolosluğuna gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Polonya konsolosluğundan giriş vizesi almış olmanız, Polonya’ya girişinizi garanti etmez. Girişler her durumda sınır güvenliğinin sorumluluğundadır. Alacağınız Schengen vizesiyle aşağıda bulunan ülkeleri ziyaret edebilirsiniz.

Avusturya, İsviçre, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Danimarka, Slovakya, Estonya, Slovenya, Finlandiya, Portekiz, Fransa, Polonya, Almanya, Norveç, Yunanistan, Hollanda, Macaristan, Malta, İzlanda, Lüksemburg, İtalya, Litvanya, Letonya.

Vize Başvuruları Şahsen Mi Yapılmalıdır?

İlk kez bir Schengen ülkesine vize alacak olan kişilerin biyometrik işlemi / parmak izinin alınabilmesi için başvuruya şahsen gitmesi gerekmektedir. Biyometrik işlemi bir kez yapıldığında 5 sene süresi içerisinde alınan tüm vizelerde geçerli olacaktır. Parmak izi işleminin haricinde vize başvurusu aşağıdakiler tarafından gerçekleştirilebilir:

  • Başvuru sahibinin kendisi,
  • Danışmanlık firmaları,
  • Tur operatörleri,
  • Çalışanlar için şirket temsilcileri. (İş ziyaretleri için)

Başvuru bir temsilci tarafından gerçekleştiriliyorsa, acente / firma yetkilendirme yazısı verilmelidir.

Polonya’ya Vizesiz Giriş Yapabilen Kişiler?

Aşağıdaki listede bulunan uyruğa sahip olan kişiler 3 ay (90 gün) süresince Polonya’ya vize almadan giriş yapabilirler. Bu ülkelerin haricindeki tüm ülke vatandaşlarının Polonya’ya giriş yapabilmek için vize almaları zorunludur.

AB Vatandaşları, Antigua & Barbuda,Arnavutluk,Avustralya,Andorra,Arjantin, ABD, Barbados,Bahamalar,Bosna Hersek,Brunei,Brezilya,El Savador,Güney Kore,Guatemala Cumhuriyeti,Hırvatistan,Honduras,Hong Kong SAR pasaportlari (Özel Yönetim Bölgesi),Hong Kong BNO sahipleri (Yurt dışında İngiliz vatandaşlığı),İspanya,İsrail,İsviçre,Japonya,Karadağ,Kostarika,Kanada,Monako,Makedonya,Meksika,Malezya,Mauritius, Nikaragua, Paragua, Panama, Singapur, San Marino Cumhuriyeti, Seyşeller, Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Sırbistan, Şili, Vatikan, Tayvan, Uruguay, Yeni Zelanda, Venezuela.

  • Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Makedonya vatandaşlarına prensipte vize gerekli değildir. Henüz biyometrik pasaporta sahip olmayan kişiler bu durumda düşük bir ücretle vizeye tabidirler.
  • Tayvan vatandaşlarının kimlik kartları pasaportlarıyla birlikteyse 11.01.2011 tarihinden itibaren vize almaları gerekmektedir.

Tek Girişli Vize ve Çok Girişli Vize Nedir?

Polonya için alınan vize bir Schengen vizesidir. Giriş sayıları bir kişinin Schengen bölgesine kaç defa giriş yapacağını gösterir. Tek girişli vize ile seyahat eden kişiler birkaç Schengen ülkesine tek seyahatte giriş gerçekleştirebilirler.  Tek girişli vizeye sahip olan kişiler Schengen bölgesinden ayrıldıkları takdirde tekrar bu bölgeye giriş yapamazlar.

Birden fazla kez Schengen bölgesine giriş çıkış yapacak olan kişilerin çok girişli vizeye başvurmaları gerekmektedir. Çok girişli vizelerde vizenin geçerli olduğu süre boyunca Schengen alanına birçok kez giriş – çıkış gerçekleştirilebilir.

Vize Başvurusu Reddedilenler Tekrar Ne Zaman Başvuruda Bulunabilir?

Vize başvurusu reddedilen bir kişi herhangi bir zamanda tekrar vize başvurusunda bulunabilir. Her başvuru kendi koşullarına göre değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Ancak son reddedilmenizden sonra koşullarınızda herhangi bir değişiklik yok ise ya da reddedilme nedenlerini tespit edemiyorsanız muhtemelen başvurunuz tekrar reddedilecektir. Başvuru aşamasında sahte belge kullanmadığınız sürece, bir önceki vize başvurunuzun reddedilmiş olması sonraki başvuruların kendiliğinden reddedileceği anlamını taşımamaktadır. Başvurusu reddedilen kişiler tekrar başvuru yapmaları halinde tüm başvuru süreci baştan sona yeniden yapılmalıdır.

Uçak Bileti Vize Düzenlenmeden Satın Alınmalı Mıdır?

Uçak biletlerinin vizeler onaylanmadan satın alınması zorunlu değildir. Sadece seyahat rezervasyonu veya rezervasyon gerçekleştirilen web sitesinin çıktısını sunmanız vize başvuru aşamasında yeterli olacaktır. Vize onaylanmadan uçak bileti satın almak isteyen kişilerin havayolunun uçak bileti iptal politikasını kontrol etmesi önerilmektedir.

Randevu alınmadan başvuru yapılabilir mi?

Randevusuz başvurular kesinlikle kabul edilmemektedir. Ancak sağlık, ölüm gibi elzem durumlarda randevusuz başvurular kabul edilebilmektedir. Uçak bileti satın aldım vizem yetişmeyecek gibi mazeretler kabul edilmemektedir.

Parmak izi verilmesi zorunlu mudur?

Evet. Polonya vize başvurusunda bulunacak her kişi her başvurusunda parmak izi verme zorunluluğu vardır.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi yabancı ülke vatandaşlarının Polonya ve Schengen Bölgesinde bulunan diğer ülkeleri sınırlı sürelerle ziyaret edebilmesine olanak sağlamak için düzenlenen bir vizedir. Schengen vizesi ile tek bir seferde 90 günden daha uzun sürelerde Schengen bölgesinde kalınamaz. Eğer Schengen bölgesinde uzun süre kalmayı planlıyorsanız uzun dönem vizeye başvurmanız gerekmektedir.

Vize Başvurusu gerçekleştirmek İçin Polonya Vize Başvuru Merkezinden Randevu Almak Gerekli Midir?

Vize başvuru işlemleri için Polonya vize başvuru merkezini ziyaret etmeyi planlıyorsanız randevu almanız gerekmektedir. Daha önce Biyometrik işlemi yaptırmış olan kişilerin randevuya kendilerinin gitmesine gerek yoktur. Sizin adınıza firmamız  başvuru işlemlerinizi yürütebilir. Ancak daha önce Biyometrik işlemi gerçekleştirmemiş olan kişilerin bu işlemi gerçekleştirmek için randevuya gitmeleri gerekmektedir. Randevu için firmamızla iletişim kurun.

Başvuru Ne Kadar Süre Önce Yapılmalıdır?

Vize başvuru işlemleri ilgili ziyaretten üç ay öncesine kadar yapılabilmektedir. Ziyaretinize 15 gün kalana kadar vize başvurusu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda başvuru sürecinin uzayabileceği göz önünde bulundurularak en erken tarihte başvurunun yapılması önerilmektedir.

Vize Başvuru Formunu Doldurmak Zorunda Mıyım?

Her başvuru sahibi, ister reşit olsun, ister olmasın başvuru formunu doldurmak zorundadır. Başvuru formunu doldurmakta zorlanan adaylar için firmamız başvuru formu doldurma hizmeti sunmaktadır.

Reşit Olmayan Çocuğuyla Seyahat Eden Kişiler Onlar İçin Ayrı Evrak Hazırlamak Zorunda Mıdır?

Her başvuru sahibi reşit olmayan çocukları için de ayrı bir başvuru gerçekleştirmeli ve onlar için de gerekli olan evrakları hazırlamalıdır.

Polonya Büyükelçiliğine / Konsolosluğuna Mülakat İçin Gitmek Zorunlu Mudur?

Polonya Büyükelçiliğine / Konsolosluğuna normal şartlarda mülakat için gitmek zorunda değilsiniz. Ancak Polonya Büyükelçiliğine / Konsolosluğunun sizden mülakat talep etme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda mülakata gitmeniz gerekebilmektedir.

Tek Tip Schengen Vizesi Nedir?

Tek tip Schengen vizesi aşağıdaki sebeplerden ötürü Schengen bölgesine girebilmek ve burada kısa süreli olarak kalmak için gerekli olan izindir.

  • Turist olarak,
  • Akraba ya da arkadaş ziyareti için,
  • İş için,
  • Sadece transit geçiş için,
  • Bir konferansa katılmak üzere.

Bu vize sınırlı bir süre boyunca ve altı aylık dönem içerisinde en fazla 90 gün için geçerli olacaktır. Schengen ülkelerinden herhangi birisi tarafından verilmiş olan vize diğer ülkelerde de geçerlidir. Bazı istisnai durumlarda ise vize sadece vizeyi veren ülke veya hamilinin pasaportu tüm Schengen ülkelerinde geçerli değilse sadece belirli ülkelerde geçerli olmaktadır.

Vize Başvurularını İnceleyip Başvuruya İlişkin Karar Vermeye Hangi Üye Devlet Yetkilidir?

Tek tip vize başvurularını inceleyerek başvuruya dair karar vermeye aşağıda bulunan üye devletler yetkilidirler;

  • Seyahat ya da seyahatler esnasında ziyaret edilecek tek ülke kendi toprakları olan üye devlet,
  • Ziyaret esnasında farklı ülkelere de gidilecekse, toprakları seyahat süresi ya da kalış sebebi açısından esas varış noktasını teşkil eden üye devlet,
  • Seyahat süresi ya da kalış nedeni açısından esas varış noktasını teşkil eden birden fazla üye devlet bulunması halinde, bu üye devletlerden herhangi bir tanesi,
  • Esas varış noktasının belirlenemiyor olması halinde, başvuru sahibinin üye devletlerin topraklarına girmek için dış hudutlarından geçeceği üye devlet.

Vize Başvurusunu İnceleyerek Başvuru Hakkında Karar Verme Yetkisi Olmayan Bir Ülkeye Vize Başvurusu Yapılması Durumunda Ne Olur?

Bir başvuru gerçekleştirildiğinde üye devlet bunu inceleyerek karar verme yetkisinin olup olmadığını değerlendirecektir. Üye devlet bu konuda karar yetkisine sahip değilse derhal başvuru formunu ve başvuru sahibince ibraz edilen tüm evrakları, vize ücretiyle beraber iade ederek başvuru konusunda hangi üye devletin yetkili olduğunu başvuru sahibine bildirecektir.

Seyahat Belgelerinde Kabul Edilebilir Asgari Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Eğer tek girişli vize başvuru yapılıyorsa, sunulan seyahat belgelerinin kişinin üye devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak bir belge olması gerekmektedir.

Çok girişli vize başvurularında ise sunulan seyahat belgelerinin kişinin üye devlet sınırlarını terk etmeyi planladığı en son tarihten itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğini koruyacak belgeler olması gerekmektedir.

Pasaportun Üzerinde Vize Başvurusunun Uygun Olduğuna Dair Herhangi Bir Damga Bulunmalı Mıdır?

Eğer bir başvuru uygun görülürse yetkili konsolosluk, başvuru sahibinin seyahat belgesine bir damga vuracaktır. Bu damga başvuruyu inceleyen üye devletin hangisi olduğu, başvurunun tarihi ve vize başvurusunu değerlendiren makamı göstermektedir. Bu damga, herhangi bir yasal sonuç doğurmamaktadır ve vize basıldığında etiket, damganın vurulduğu sayfaya yapıştırılacaktır. Diplomatik pasaportlar ve hizmet pasaportları damgalanmazlar.

Vize Başvurusu Reddedilirse Başvuru Sahibi Neler Yapabilir?

05.04.2011 tarihinden itibaren getirilen uygulama doğrultusunda vize başvurusu reddedilen kişilere durumları resmi bir mektupla bildirilecektir. Bu kişilerin ilgili üye devletin ulusal kanunları doğrultusunda kararı temyiz etme hakları bulunmaktadır. Temyiz işlemleri başvuruda nihai kararı veren üye devlete karşı ve o üye devletin ulusal kanunları doğrultusunda yürütülecektir. Her bir üye devlet temyiz hakkı ile başvurunun yapılabileceği yetkili makam ve başvuru süresi de dahil olmak üzere temyiz hakkının kullanımına dair prosedürleri ve ulusal kanunda referans alınacak olan ilgili bölümleri belirtmektedir. Bu bilgiler ret kararı ve gerekçesini bildirmek üzere başvuru sahibine verilen formda bulunmaktadır.